Kava: pupelių rūšys ir gėrimų įvairovė

Patinka? Duok Like!

XII amžiuje kavos gėrimas buvo verdamas iš šviežių kavos pupelių, o praėjus keliems šimtmečiams, nuskintus kavos medžio vaisius pradėjo džiovinti, skrudinti ir malti, o gautus miltelius užpilti karštu vandeniu.

Šiuo metu žinoma daugybė šio gėrimo rūšių. Viskas priklauso nuo gaminimo būdo ir papildomų ingredientų. Tačiau, prieš pereidami prie klasifikacijos, išsiaiškinkime kokios pagrindinės kavos rūšys žinomos pasaulyje.

Reklama

KAVOS PUPELIŲ RŪŠYS

Nepaisant to, kad pasaulyje žinoma apie 90 rūšių kavamedžių, gamybiniais mastais naudojamos tik dvi: ARABIKA ir ROBUSTA. Be to, 70% pasaulio kavos pramonės sudaro būtent Arabika.

Arabikos ir robustos skirtumai

Arabika — tai Arabijos kavamedis, turintis apie 50 skirtingų porūšių. Šis augalas yra labai kaprizingas, neatsparus šalčiui ir ligoms. Dirva arabikos auginimui turi būti gerai tręšiama, prisotinama mineralų.

Jos pailgos formos pupelės turi mažesnį kofeino kiekį, nei robustos pupelės. Taip pat arabika išsiskiria įvairių maistinių ir aromatinių komponentų gausa. Gėrimas iš arabikos pupelių turi švelnų ir lengvą skonį su rūgštele.

Robusta — kavamedis Kaneforma Robusta, randamas Afrikoje. Tai nepretenzingas augalas, atspaus ligoms ir duodantis ženkliai gausesnį derlių, nei Arabika. Šios, antros pagal populiarumą kavos, pupelės turi daug kofeino. Dėl šios priežasties, robusta dedama į gėrimus, norint padidinti jų stiprumą. Robustos pupelių gėrimas yra kartesnis ir sodresnis. Šią kavos rūšį dažniausiai naudoja kartu su arabika.

Be aukščiau aprašytų dviejų kavos rūšių, egzistuoja dar dvi, mažiau žinomos rūšys:

Liberika — kavos rūšis, kilusi iš Šiaurės Afrikos. Šiuo metu ši kavos rūšis auginama beveik visose Afrikos kontinento valstybėse, o taip pat Šri Lankoje, Indonezijoje, Filipinuose ir kitose šalyse.

Ši kavos rūšis pasižymi stipriu aromatu, bet ne išraiškingu skoniu. Liberika naudojama retai ir, pagrinde, kavos mišiniuose.

Excelsa — itin mažai žinoma kavos rūšis, neturinti gamybinės reikšmės.

KAVOS GĖRIMŲ RŪŠYS

Dabar pakalbėkime apie skirtingų rūšių gėrimus, kurie skiriasi savo sudėtimi ir paruošimo būdu.

Dalis receptų kilę iš Rytų, bet didžioji dalis kavinėse ir restoranuose populiarių rūšių, atkeliavo pas mus iš Europos.

Populiariausi receptai:

Espresas. Populiariausias kavos gėrimas, gaminamas kavos aparatu. Jame jaučiama švelni arabikos rūgštelė ir lengvas robustos kartumas. Standartinės porcijos dydis – 35 g. Espreso pagrindu taip pat gaminama daugybė kitokių kavos gėrimų.

Doppio — dvigubas espresas.

Romano — espresas, patiekiamas su citrina.

Ristretto — itin žvalinantis ir stipriai koncentruotas espresas. Ristretto gėrimui naudojama mažiau vandens, nei ruošiant espresas.

Lungo — ilgiau, nei įprastai ruošiamas espresas (ne trumpiau nei 1 min.), naudojant daugiau vandens.

Americano — karštu vandeniu praskiestas espresas, kuriame nesijaučia įprasto kartumo.

Koretto – espresas, pagardintas alkoholiu (dažniausiai konjaku).

Airiška kava. Šio gėrimo paruošimo būdas ypatingas tuo, kad į kavą įpilamas šlakelis viskio ir ji pasaldinama cukrumi. Ant viršaus uždedama plakta grietinėlė.

Kapučinas. Šio kavos gėrimo pagrindas — espreso kava ir karštas pienas. Gėrimas padengiamas standžiomis plakto pieno putomis.

Macchiato — espresas, padengtas šaukštu pieno putų.

Glacee — espresas su ledų rutuliuku, kartais apibarstytas šokolado drožlėmis. Patiekiamas aukštame puodelyje su šiaudeliu.

Latte. Ruošiamas iš vienos porcijos espreso kavos ir dviejų porcijų pieno su pieno putomis. Dažnai pagardinamas įvairiais sirupais. Patiekiamas auštame puodelyje su šiaudeliu. Nuo kapučino skiriasi kavos ir pieno proporcijomis. Latte naudojama daugiau pieno, todėl šio gėrimo skonis švelnesnis.

Mocha (arba mohachino) — espresas, karštas pienas ir šokoladas (arba šokoladinis sirupas). Šis kokteilis patiekiamas auštame puodelyje, papuošiamas pieno puta ir šokolado drožlėmis.

Žinoma, tai ne visos kavos gėrimų rūšys, o tik dalis jų. Pasirinkę vieną iš aukščiau išvardintų bazinių kavos gėrimų, Jūs galite paruošti savo gėrimą, keisdami ingredientus ir jų kiekį pagal skonį.

Reklama