Štai kodėl kavą būtina užgerti vandeniu

Patinka? Duok Like!

Ši graži ir nuo senų laikų žinoma tradicija turi praktinės naudos: kavą iš tiesų rekomenduojama užgerti vandeniu – ir ne tik tam, kad geriau atsiskleistų jos skonis.

Vienas alkaloidas – gerai, o du – dar geriau

Espresas, amerikanas, kapučinas, kava su pienu – yra daugybė gėrimų, pagamintų naudojant kavos pupeles. Tačiau kalbant apie poveikį žmogaus nervų sistemai, skirtumas yra tik tarp kavos gėrimų, pagamintų iš natūralių kavos pupelių, ir sublimuotos tirpios kavos.

Reklama

Taip yra todėl, kad kavos pupelės struktūra nėra tolygi. Jos išoriniame apvalkale yra visiems gerai žinomo žvalinančio alkaloido – kofeino, kuriam būdingas ryškus tonizuojamasis efektas. Vidinėje pupelės dalyje yra dar vienas alkaloidas – teobrominas.

Gaminant tirpią kavą, naudojama tik vidinė pupelių dalis, o išorinė dalis atskiriama ir naudojama medicinos priemonių arba energinių gėrimų gamybai. Tačiau jeigu kalbame apie kavos pupeles, reikia prisiminti, kad jose yra iš karto du alkaloidai.

Atvirkštinis procesas

Kai geriame kavą, šie du alkaloidai patenka į mūsų organizmą vienu metu, bet veikti pradeda paeiliui. Iš pradžių suveikia kofeinas – būtent jis suteikia žvalumo. Bet praėjus maždaug 25 minutėms, į sceną įžengia teobrominas.

Štai kaip tai veikia: kofeinas turi savybę siaurinti visų organų, išskyrus inkstus, kraujagysles. O inkstuose po kelių espreso kavos gurkšnių jos atvirkščiai – išsiplečia. Rezultatas – pakilęs spaudimas ir noras šlapintis (pastarasis yra susijęs su inkstų kraujotakos pagerėjimu).

Tačiau praėjus vos pusvalandžiui, žmogus pasijunta mieguistas, dauguma taip pat jaučia ne itin malonų tempimą inkstų srityje. Vadinasi, pradėjo veikti teobrominas: visų organų spaudimas pakilo, o inkstų – sumažėjo. Norint išvengti inkstų kraujotakos sutrikimų, verta kiekvieną kavos gurkšnelį užgerti gurkšneliu vandens.

Trisdešimtojo kilometro efektas

Viskas dar įdomiau su tirpia kava. Kadangi ji gaminama iš vidinės pupelių dalies, kurioje kofeino kiekis neviršija 10 procentų, o teobromino yra ganėtinai daug, šios kavos efektas kiek skiriasi nuo įprastos kavos.

Tiksliau – žvalumo fazė ne taip gerai išreikšta, o kai kurie iš viso jos nepajunta, tačiau šis gėrimas sukelia pastebimą mieguistumą. Tad jeigu kas nors iš pažįstamų skundžiasi paradoksalia reakcija į kavą, kai jos išgėrus norisi ne šokinėti ir bėgioti, bet nusnausti, greičiausiai jis geria sublimuotą kavą.
Tolimųjų reisų vairuotojai, kurie neretai degalinėse perka metalinius indelius su paruoštais kavos gėrimais, kurių gamybai greičiausiai buvo naudojama tirpi kava, netgi sugalvojo terminą – „trisdešimtojo kilometro efektas“.

Tai reiškia štai ką: praėjus maždaug 20 minučių po tokio gėrimo suvartojimo, t. y. maždaug po trisdešimties kilometrų, vairuotojas dažniausiai pasijunta mieguistas, ir šis efektas gali trukti apie valandą. Tai yra ta pati teobromino fazė, kai norisi nusnausti.

Tad kad išgėrus tirpios kavos nesinorėtų miego, ją taip pat geriau užgerti paprastu vandeniu. O dar geriau žvalumui padidinti vartoti stiprią juodąją arbatą: kofeino joje yra mažiau, o teobromino visai nėra.

Papildomos priežastys

Geros kavos mėgėjams turime ir kitų priežasčių, kodėl ją reikia užgerti vandeniu.

  • Skanu kaip pirmą kartą. Jeigu kavą gersite tiesiog gurkšnį po gurkšnio, antras gurkšnis jau nebus toks skanus kaip pirmas. O švarus vanduo nuplaus skonio receptorius, tad su kiekvienu gurkšniu vėl galėsite mėgautis kava.
  • Normalus spaudimas. Bijantiems gerti kavą dėl padidėjusio spaudimo rizikos paprastas vanduo padarys paslaugą – sumažins kofeino poveikį, tad jeigu užgersite juo kavą, širdis nesidaužys kaip išprotėjusi.
  • Balti dantys. Kavoje yra pigmento, dažančio dantų emalį. Bet jeigu kiekvieną gurkšnį užgersite trupučiu vandens, pigmentas nespės įsigerti ir dantys išliks balti.

Šaltinis

Reklama