10 stalo etiketo taisyklių, apie kurias dauguma žmonių nėra girdėję


Pagrindinius stalo etiketo principus žino visi, bet yra nemažai taisyklių, į kurias būtina pažvelgti atidžiau. Išsiaiškinkime, kada šakutė ir peilis nereikalingi, o kada pagal stalo etiketą būtina naudoti įrankius.

1. Kiauliena

Traški kiauliena gali sutrupėti, jei ją pjausite peiliu, todėl ji valgoma rankomis. Minkšta kiauliena dažniausiai yra riebi, todėl valgant išsitepa pirštai. Tam naudokite peilį ir šakutę.

2. Alyvuogės

Jei alyvuogės patiekiamos kaip užkandis, jas galima valgyti rankomis. Jei jos yra patiekalo, pavyzdžiui, salotų, ingredientas, valgomos su šakute. Alyvuogę, esančią martinio taurėje, galima suvalgyti tik išgėrus gėrimą.

3. Žuvies didkepsnis

Žuvies didkepsnis dažniausiai gaminamas iš lašišos arba upėtakio. Jis valgomas specialiais įrankiais – šakute su trimis dantukais ir peiliu, panašiu į kastuvėlį. Žuvies mėsa labai minkšta, todėl jos nereikia pjauti, tik atsargiai peiliu atskirti gabalėlius ir šakute dėti į burną. Peilis taip pat naudojamas odelei ir kaulams išimti.

4. Mėsa su kaulu, laukinių paukščių mėsa

Per verslo pietus, svečiuose ar restorane mėsa su kaulu, vištiena, laukinių paukščių mėsa valgoma su peiliu ir šakute. Neoficialioje aplinkoje – namuose ar iškyloje – paukštieną, šonkauliukus galima valgyti rankomis.

5. Pica

Kokteilių vakarėlyje gabaliukais supjaustytą picą galima imti rankomis nuo bendro padėklo ar iš lėkštės. Ši taisyklė galioja ir vakarėliuose ar šventėse, vykstančiuose neoficialioje aplinkoje. Bet jei esate pakviesti į verslo priešpiečius arba pietaujate kavinėje, geriau naudokite šakutę ir peilį.

6. Keptos bulvės su lupenomis

Keptos bulvės su lupenomis valgomos su šakute. Bulvę reikia prilaikyti vienos rankos pirštais, o kita ranka su šakute nuimti lupenas. Šakniavaisiai valomi išilgai, iš viršaus į apačią. (Jei bulvės viršuje nėra kryžiaus formos įpjovimo, galima jį padaryti pačiam, kad išeitų garai.) Tuomet bulvę reikia perlaužti rankomis, o šakutę naudoti bulvės minkštimui apvolioti svieste su kitais ingredientais.

7. Žalieji žirneliai

Žalieji žirneliai valgomi su šakute ir peiliu. Peiliu žirneliai surenkami ant šakutės ir tik tuomet valgomi. Kitas būdas – šakutės dantukais perdurti žirnelius. Jokiais būdais negalima traiškyti žirnelių ir daryti iš jų košės.

8. Avokadas

Avokadą, perpjautą pusiau, valgo maža šakute, išgrandant minkštimą, o avokado gabalėlius salotose – šakute. Guakamolę, kaip ir bet kokį paštetą, galima užtepti ant duonos ar krekerio.

9. Sūris

Minkštuosius sūrius, tarkim, kamamberą arba bri, valgo su plutele. Nuo kietųjų sūrių, tarkim, čederio, kietą plutelę reikia nupjauti, prilaikant sūrį šakute.

  • Restorane lėkštę sūrio siūlo kaip desertą ir dažniausiai patiekia su riešutais, vaisiais ir krekeriais. Minkštojo sūrio reikia atsipjauti gabalėlį ir įsidėti į savo lėkštę. Šio sūrio bus galima užtepti peiliu ant krekerio ir suvalgyti kaip sumuštinį.
  • Kietojo sūrio, atsipjovus gabalėlį, galima įsidėti į savo lėkštę. Oficialioje aplinkoje sūrį geriau valgyti su šakute. Bet jei jūs pasidarysite sumuštinį su krekeriu ar duona, galėsite imti ranka.

10. Desertai

  • Eklerai visada valgomi šakute ir peiliu. Pyragėlį reikia pjauti labai atsargiai, kad neištrykštų kremas.
  • Spurgas ir orinius pyragaičius reikia perlaužti, aptepti mažą gabalėlį sviestu ir suvalgyti.
  • Bandeles su glaistu reikia perpjauti pusiau arba į keturias dalis ir valgyti rankomis. Jeigu kepinys labai lipnus, galima naudoti šakutę ir peilį.