Kiekvienos šeimininkės taupyklėje privalo būti įdomių ir naudingų smulkmenų. Neužtenka aklai sekti receptu, reikia dar ir tinkamai atlikti kiekvieną žingsnį. Bet kulinarinis raštingumas yra gana nelengvas. Jo nemoko specialiai, jį galima tik perprasti per mažytes gudrybes.
Pirmieji patiekalai
- Jeigu pražiopsojote momentą ir nenugriebėte sultinio putų, o jos nusileido ant dugno, įpilkite į puodą stiklinę vandens. Putos iškils ir galėsite jas nugriebti.
- Pupelės nepajuoduos, jeigu jas virsite atvirame puode.
- Svogūnų lukštų nuoviras suteikia sultiniams spalvos. Jie tampa maistingesni ir pagerėja jų išvaizda.
- Išvirus sriubą, reikia ištraukti lauro lapą. Vėliau jis ją tik gadins.
- Neskaninkite vištienos sultinių jokiais prieskoniais, dėkite tik svogūną ir morką. Kitaip jis praras savo ypatingą skonį.
- Vos kelios voveraitės suteiks sriubai sodresnio skonio. Iš viso grybai pagerina bet kokio patiekalo skonį, svarbiausia – kuo smulkiau juos supjaustyti.
Mėsos patiekalai
- Tam, kad karbonadai būtų minkšti ir švelnūs, likus 1–2 valandoms iki kepimo, patepkite juos acto ir augalinio aliejaus mišiniu. Tai tinka ir ant grotelių kepamai mėsai.
- Kepdami maltinius, įdėmiai stebėkite ugnį: 1 minutę ugnis turi būti stipri, kad atsirastų plutelė ir neleistų išbėgti sultims. Vėliau reikia kepti ant vidutinės ugnies, o apvertus vėl padidinti ugnį pusei minutės.
- Maltiniai bus sultingesni ir skanesni, jeigu į faršą lygiomis proporcijomis įmaišysite smulkinto žalio svogūno, vos pakepto svogūno ir žalios bulvės.
- Sena višta išvirs greičiau, jeigu pavirę ją 20–30 minučių įdėsite 5–6 minutėms į šaltą vandenį.
- Įdėkite į orkaitę stiklinį kepimo indą su vandeniu ir jūsų kepama mėsa nepridegs.
Bulvių patiekalai
- Gamindami patiekalus iš tarkuotų bulvių, pavyzdžiui, blynus, įpilkite į bulves šiek tiek pieno, tada jos nepajuoduos.
- Bulvių košę geriausiai maišyti ranka. Maišytuvas galbūt ir suteiks jai purumo, tačiau labai greitai dings bulvių skonis.
- Senos bulvės bus skanesnės, jeigu verdant įpilsite 1 a. š. acto, įdėsite 2–3 skilteles česnako ir lauro lapą arba išvirsite jas sultinyje.
- Ir dar viena taisyklė – kuo senesnė bulvė, tuo daugiau vandens jai reikia.
Žuvų patiekalai
- Žuvys nesuplyš gabalais ir įgaus auksinę plutelę, jeigu 10–15 minučių prieš jas kepdami nusausinsite rankšluosčiu ir tuoj pat pasūdysite.
- Stiprų žuvų kvapą kepant galima panaikinti prieš tai į keptuvę įdėjus vieną griežinėliais supjaustytą žalią bulvę.
- Jeigu kepant tamsėja sviestas, įkaitintą keptuvę prieš tai reikėtų apšlakstyti augaliniu aliejumi.
- Tam, kad aliejus nesitaškytų į visas puses, prieš kepdami, keptuvę pabarstykite druska.
Salotos
- Augalinį aliejų į salotas pilkite tik tada, kai paskaninsite jas druska, pipirais ir actu.
- Raugintų kopūstų salotas puikiai papildo ne tik bruknės ir obuoliai, bet ir apelsinų bei mandarinų skiltelės.
- Salotos su majonezu arba burokėlių mišrainė bus itin gardūs, jeigu prieš patiekdami trumpam į jas įdėsite citrinų žievelių.
- Burokėlių mišrainė bus labai skani, jeigu, be pagrindinių sudedamųjų dalių, įdėsite 1 a. š. cukraus ir 1 v. š. pieno.
Kepiniai ir konditerijos gaminiai
- Įbeskite į tešlą kelis plonus šiaudelius ir ji greičiau iškils.
- Mielinė tešla bus minkšta ir puri, jeigu į ją įdėsite smulkiai tarkuotą atšalusią virtą bulvę.
Prėskos tešlos gaminiai bus birūs ir lengvi, jeigu į tešlą įmaišysite šaukštą konjako. - Plakdami kremą, paišykite aštuonetus, taip kremas bus puresnis ir lengvesnis.
Gėrimai
- Norėdami greitai atšaldyti karštą kompotą, pastatykite puodą į didesnę šalto vandens su trupučiu stambios druskos pripildytą talpą.
- Gaminant kisielių krakmolą reikia pilti ne į puodo vidurį, o arčiau jo sienelių.